Kúpaliská

12.06.2011 12:47

 

 

Kúpele v Piešťanoch

 

Piešťany  sú kúpeľné mesto na Slovensku, sídlo okresu a mnohých vedeckých inštitúcií. Je medzinárodným strediskom liečby reumatických chorôb a významným regionálnym centrom kultúry, školstva, športu a rekreácie. Hospodárstvo mesta je závislé na liečebnej starostlivosti, turistickom ruchu, elektrotechnickom, strojárskom a potravinárskom priemysle. Preteká ním rieka Váh. Má nížinné, teplé a suché podnebie.
V okolí sa nachádzajú významné archeologické lokality. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1113. Výrazný rozvoj v 19. storočí súvisí s rozvojom kúpeľnej starostlivosti. V druhej polovici 20. storočia vďaka budovaniu priemyslu zdvojnásobilo počet obyvateľov na súčasných 29 957 (2004).

 

 

 

                     

 

 Kúpele Sliač

 

Kúpele Sliač sú termálne kúpele lokalizované v meste Sliač vo Zvolenskej doline, na oboch brehoch rieky Hron. Nachádzajú sa medzi dvoma mestami: Banskou Bystricou a Zvolenom, v nadmorskej výške 373 metrov nad morom. Sliač obklopuje Slovenské rudohorie, Kremnické a Štiavnické vrchy. Mesto sa rozprestiera pri rieke Hron, kúpele Sliač sú na ľavom brehu, obklopené listnatým lesom.

 

 

 

 

 

 Rajecké Teplice

 

Rajecké Teplice je mesto ležiace v Žilinskom kraji. Prírodné termálne liečebné kúpele v tomto meste patria medzi najznámejšie a najpríťažlivejšie na Slovensku. Pod správu Rajeckých Teplíc spadá aj Poluvsie.

Podľa archeologických nálezov bola táto oblasť osídlená už v praveku. Prvá písomná zmienka však pochádza z roku 1376 v listine uhorského kráľa Ľudovíta Veľkého. Obec sa v písomných prameňoch od roku 1496 uvádza ako súčasť lietavského panstva a s ním ju postupne vlastnili Ján Zápoľský, Mikuláš Kostka, od roku 1558 František Thurzo a od roku 1585 jeho syn Juraj Thurzo. Ten tu dal v roku 1610 postaviť prvý "kúpeľný dom", kam pozýval priateľov a usporadúval aj rokovania. Dal upraviť okolie prameňov a obec zaznamenala rozmach. Po jeho smrti v roku 1616 boli jeho majetky rozdelené medzi štyroch dedičov.

 

                                       

  

Letné kúpalisko Tehelné pole v Bratislave

 

Jedno z najkrajších a najznámejších bratislavských kúpalísk. Je to miesto športu aj oddychu. K dispozícii je veľký , stredná a detský bazén, tiež šatne, sprchy, tobogan, bufet, detské ihrisko a parkovisko. Pre imobilných občanov slúži elektrické špúšťacie zariadenie.

 

 

 

Termálne kúpalisko Vincov les

 

Termálne kúpalisko Vincov les sa nachádza na južnom Slovensku v obci Sládkovičovo iba 45 km od Bratislavy. Je tu vybudovaných 5 bazénov s termálnou vodou, (plavecký - 26°C, kľudový - 40°C, detský - 30°C, 2 rekreačné – 28°C).

Počas sezóny areál kúpaliska ponúka okrem ubytovania v kompletne vybavených chatkách pre 4 osoby aj možnosť stanovania a karavanovania. Všetko priamo v areáli kúpaliska. Reštaurácia a bufety ponúkajú široký sortiment jedál a nápojov.