Lyžiarske strediská

12.06.2011 13:15

  Lyžiarske stredisko Štrbské Pleso
 

Lyžiarske stredisko Štrbské pleso /1376–1816 m n.m./ sa radí medzi najvýznamnejšie strediská medzinárodného významu. Štrbské pleso leží na južnej strane Krivánskej rázsochy pri jazere Štrbské pleso na začiatku Mlynickej doliny. Lyžiarske zjazdové trate využívajú svahy Soliska. V spodnej časti lyžiarskych tratí sa nachádza vedľa areálu pre skoky na lyžiach široký lyžiarsky svah nazývaný Interski. Zjazdové trate lyžiarskeho strediska Štrbské pleso sa počítajú medzi stredne ťažké. Stredisko má mechanické zasnežovanie na ploche 14 ha a dĺžke 3,5 km

 

 

 
Lyžiarske stredisko Park Snow Donovaly

 

 Park Snow Donovaly je stredisko kde sú pripravené vynikajúce lyžiarske podmienky so skvelými traťami na slalom, zjazd, či bežkovanie, alebo čoraz atraktívnejší snowboarding – so službami s najvyšším štandardom. V Parku Snow Donovaly môžete využiť požičovne lyží, snowboardov, ski-servisov, ako aj lyžiarskych škôl pre začiatočníkov.
K dispozícii je viac ako 11 km pravidelne upravovaných lyžiarskych tratí, zo 17 zjazdoviek viac ako 7 km zasnežovaných umelým snehom. Určite nevynecháte príležitosť na vzrušujúce nočné lyžovačky, alebo pohľad na zasnežené pohoria z vtáčej perspektívy počas paraglidingu. Ak milujete snowboard-adrenalín, vyjdú vám v ústrety špičkové terény lákajúce na freeriding, jumpovanie, s množstvom railov a prekážok. Môžete si prezrieť aj náš snowboardový klub Buldog.

 

 

 SKI JASNÁ - Nízke Tatry
 

Lyžiarske stredisko Jasná – Nízke Tatry

sa nachádza presne v strede Slovenska, na severných a južných stranách hory Chopok – druhý najvyšší vrchol v pohorí Nízke Tatry. Demänovská Dolina víta hostí v každom ročnom období plnou náručou autentickej krásy. Teraz ale bližšie k stredisku:
Lyžovačka na najdlhších zjazdovkách na Slovensku v strediskách Chopok Sever (Záhradky, Jasná, Otupné) a Chopok Juh (Srdiečko, Kosodrevina). Lyžiarske stredisko má 28 km zjazdoviek (z toho 11km je technicky zasnežovaných, 1,5 km umelo osvetlených ), 1 šesťsedačková lanovka, 3 štvorsedačky, 1 dvojsedačka, 1 kabínková lanovka a 16 lyžiarskych vlekov, s celkovou prepravnou kapacitou 20 150 osôb za hodinu. Výzvou pre skúsenejších sú strmé žľaby Derešov, Ďumbiera a Chopku, kde môžu predviesť svoju odvahu vyznávači športov ako sú skialpinizmus, snowboarding či freeride skiing. Demänovská dolina a lyžiarske stredisko Jasná – Nízke Tatry môžu návštevníci spoznať aj z vtáčej perspektívy ak vyskúšajú zimný paragliding!
Jasná je aj v lete rušné stredisko plné skvelých možností! Horská cyklistika, rafting, jazda na koňoch – to je iba zopár príkladov zo širokej ponuky. Tých, čo radi objavujú rozmanité zákutia horskej prírody v kombinácií s pohybom na čerstvom vzduchu, čakajú v Jasnej turistické chodníky všetkých obtiažností. Ale je tu toho na objavovanie oveľa viac: Demänovská ľadová jaskyňa, Demänovská jaskyňa slobody, múzeá, pamiatky, galérie.
 
Photo - SKI JASNÁ - Nízke Tatry

 

 

   

Lyžiarske stredisko – Winter Park Martinky 

 

 

Lyžiarske stredisko Winter Park Martinky sa nachádza v Malej Fatre, nad mestom Martin, v nadmorskej výške 1 150 – 1456 m n. m. Je známe výbornými lyžiarskymi traťami, nádhernou prírodou a výhľadom na všetky slovenské pohoria a na samotné mesto Martin.
 

 

Winter Park Martinky je stredisko, ktoré je na Slovensku unikátne množstvom prírodného snehu a až do roku 2008 to bolo lyžiarske stredisko bez potreby umelého zasnežovania. Je pravdepodobné, že Winter Park Martinky nebude potrebovať umelé zasnežovanie aj naďalej, ale pre istotu má vybudované umelé zasnežovanie.

Winter Park Martinky je jedno z mála “mestských” lyžiarskych stredísk. Po dobudovaní 8 miestnej kabínkovej lanovky bude dostupné verejnou dopravou priamo z mesta Martin. Lyžiari u nás nájdu upravené trate rôznych obtiažností a prírodný sneh po celú zimu. Stredisko poskytuje aj množstvo možností na turistiku a bežecké lyžovanie.

Súčasťou areálu Winter Park je aj snowboardový park so skokmi a rôznymi prekážkami pre náruživých jazdcov snowboardingu.