Slovenské filmy

15.06.2011 14:15

Bathory (Bátorička)

Bathory je slovensko-česko-maďarsko-britský koprodukčný film režiséra Juraja Jakubiska. Nakrúcanie filmu sa začalo v decembri 2005 a film bol uvedený v júli 2008. Je to prvý film Juraja Jakubiska v angličtine.

Film je založený na príbehu Alžbety Bátoriovej, uhorskej šľachtičnej 16. a 17. storočia, odohrávajúci sa na území Horného Uhorska, dnešnom Slovensku. Alžbeta Bátoriová bola známa tým, že zavraždila mnoho mladých dievčat.

 

 

Bratislavafilm

 

Film podľa autora prezentuje „druhú stranu“ Bratislavy, odvrátenú tvár veľkomesta ako takého. Mozaika príbehov sa odohráva na osi jediného dňa. Hlavnými postavami sú mladý dealer z rozvrátenej rodiny, flegmatický taxikár prechádzajúci manželskou krízou a cholerický mafián s priateľkou, na ktorú čaká nepríjemné prekvapenie. Okrem nich do deja zasahuje množstvo ďalších postáv, dopĺňajúcich kolorit dnešnej Bratislavy.


  Réžia: Jakub Kroner

                                                       Scenár:  Jakub Kroner

                                                        Hudba: Hajtkovič, Slavo Solovic.

                                                        Hrajú: Jozef Kapec, Robert Roth, Zuzana Fialová, Peter Batthyány,

                                                                    Luboš Kostelný,  Ján Kroner, Anna Šišková

 

Fontána pre Zuzanu

 

Fontána pre Zuzanu  je slovenský hudobný film natočený podľa románu Eleonóry Gašparovej. Hudbu k filmu zložil Vašo Patejdl. Okrem Patejdla vo filme spevácky účinkujú aj Oľga Záblacká, Jožo Ráž, Robo Grigorov a Silvia Slivová. Fontána z filmu stojí na Kupeckého ulici v Bratislave. Príbeh Fontány pre Zuzanu inšpiroval rovnomenný muzikál, ktorý mal svoju premiéru v októbri 2008. Fontána pre zuzanu je romantická hudobná komédia o láske, priateľstve a vode.

 

 

 

 

Jánošík I., II.

Príbeh o legendárnom ľudovom hrdinovi a zbojníkovi Jurovi Jánošíkovi [1688-1713] a o spoločenských vzťahoch na Slovensku koncom 17. a začiatkom 18. storočia. Prvá epocha rozpráva o Jánošíkom detstve, štúdiách a návrate do rodného kraja. Druhá epocha zachytáva Jánošíkov odchod do hôr, formovanie zbojníckej družiny, protifeudálny odboj a končí sa Jánošíkovou popravou.

Réžia: Paľo

Hudba: Tibor Andrašovan

Hrajú:    František Kuchta [Jánošík]

                                                                  Vojtech Brázdovič [Ilčík, nahovoril Ivan Mistrík]

                                                                  Ctibor Filčík [Hrajnoha]

                                                                  Dušan Blaškovič [Surovec]

                                                                  Ondrej Jariabek [Gajdošík]

                                                                 Jozef Kroner [otec Tomáš Uhorčík]

                                                                 Martin Ťapák [mladý Tomáš Uhorčík]

 

Neberte nám princeznú

 

Neberte nám princeznú je slovenský televízny muzikál z roku 1981. Hlavné úlohy v ňom stvárnili Marika Gombitová (Katka) a Miroslav Žbirka (Katkin priateľ) a Marie Rottrová (Katkina mama). Hudbu k filmu napísal Dežo Ursiny, texty zložil Ján Štrasser, film režíroval Martin Hoffmeister.

 

 

 

 

 

 

Perinbaba

Perinbaba  je slovenská filmová rozprávka nakrútená na motívy rozprávky bratov Grimmovcov Pani Zima.

Rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh, a o láske nebojácneho Jakuba a Alžbetky

                            Architekt: Viliam Gruska

                            Návrhy kostýmov: Šárka Hejnová

                                                                                       Strih: Patrik Pašš

                                                                                       Vedúci výroby: Peter Drobka

                                                                                        Premiéra: 1. október1985

 

 

Pokoj v duši

 

Pokoj v duši je slovenský film, ktorého premiéra bola 29. januára2009. O filme: Tóno (Attila Mokos) sa vracia do rodnej dediny Čierny Hron po piatich rokoch strávených vo väzení za krádež dreva. Tu sa všetko zmenilo. Žena sa od neho vzďaľuje, päťročný syn je mu úplne cudzí, nikde nemôže nájsť prácu. Tóno sa už nechce vrátiť ku krádežiam, preto si prestáva rozumieť so starým priateľom Štefanom (Roman Luknár). Jeho priatelia Peter (Robert Więckiewicz) a kňaz Marek (Jan Vondráček) sa mu pokúšajú pomôcť nájsť si miesto v novej situácii, sami však riešia osobné ťažkosti.

 

 

 

Sokoliar Tomáš

Je koprodukčný  film natočený podľa rovnomennej novely Jozefa Cígera Hronského. Príbeh je situovaný do obdobia stredoveku. V krásnej prírode, pod hradom mocného pána Baladora, žije 14-ročný Tomáš, ktorý má zvláštnu schopnosť dorozumenia so zvieratami.
Jeho rodina - otec, dedo Metodej a sestra Agáta - žije v pokoji až do chvíle, kedy otec tragicky zahynie. Spolu s dedom Metodejom sú nútení hľadať novú obživu. Potom sa dostanú na hrad pána Baladora, kde sa Tomáš zoznámi so svetom panskej záhaľky a bohatstva. Spozná však aj krásnu Forminu, dcéru hradného pána, ktorá sa mu veľmi zapáči. Jej ruka je súdená mladému Ostrikovi a tak Tomáš prežíva prvé sklamanie. Okrem toho sa však nechtiac pripletie do intríg dvorného sokoliara Ivera. V dramatickom príbehu musí použiť všetku svoju šikovnosť, aby prekonal prekážky a pomohol dobru zvíťaziť .

 

Soľ nad zlato

Soľ nad zlato  je koprodukčná slovensko-nemecká filmová rozprávka na motívy slovenskej ľudovej rozprávky.

Rozprávka o sile ľudskej lásky. Najmladšia z troch kráľovských dcér musí otca presvedčiť o tom, že svojho otca má naozaj veľmi rada.